tiistai 10. helmikuuta 2015

OPISKELUVINKKEJÄ

Näin koeviikon lähestyessä(ainakin täällä meilläpäin) päätin jakaa teille muutaman opiskeluvinkin, joista on ollut mulle hyötyä. En tosiaankaan luokittele itseäni ahkeraksi opiskelijaksi, mutta järjestelmällinen sentään olen. Välillä jopa ihan liiankin.


IMG_9913k


Jos on yhdessä jaksossa montaa lukuainetta, kuten mulla esimerkiksi tässä jaksossa 5, niin on hyvä kuunnella tunneilla ja tehdä läksyt aina samana päivänä. Silloin on sen päivän asiat vielä tuoreesti muistissa, jolloin on huomattavasti helpompaa ymmärtää ja osata tehdä tehtävät. Läksyjä tehdessä on hyvä myös käydä sinä päivänä käyty asia vielä kerran kokonaan läpi vaikka lukemalla kappale ja kirjoittamalla omia muistiinpanoja.


IMG_9922k


Tunnilla kirjoitettujen muistiinpanojen lisäksi kannattaa kirjoittaa myös samat asiat mutta omin sanoin, jotta ymmärtäisi asian varmasti. Esimerkiksi matikassa, fysiikassa ja kemiassa asiat selitetään välillä ihan liian ns tieteellisesti enkä ite meinaa myöhemmin ymmärtää lainkaan niitä muistiinpanoja mitä opettaja on tunneilla kirjoittanut. Myös kaikki kaavat on hyvä kirjoittaa omin sanoin ja selittää kaikkien kaavassa mainittujen kirjaimien merkitykset(esim M=moolimassa, k=kulmakerroin).


IMG_9925k


Muistilappu/-merkkifriikki kun olen, niin tykkään merkata kaikki kokeeseen tulevat asiat selkeästi, jotta ei sitten tarvitse niitä alkaa ettimään sieltä muutamansadan sivun kirjasta. Merkit kertovat selkeästi montako asiaa pitää käydä läpi ja niiden avulla voi vaikka jakaa kaikki luettavat asiat eri osioihin eri päiville. Tämä vinkki koskee enimmäkseen kirjoja, jotka eivät sisällä vain yhden kurssin asioita vaan muitakin, joita ei sillä kurssilla tarvita. 


IMG_9885kok


Värejä, värejä, värejä! Niitä kannattaa käyttää kaikkien muistiinpanojen tekemiseen. Erityisesti kaikki kirkkaat värit kiinnittää heti huomion ja asiat tuntuu jäävän huomattavasti helpommin päähän kun ne on kirjoitettu hauskoilla väreillä eikä tylsästi pelkällä mustalla tussilla. Kannattaa myös kokeilla piirtää monien muistiinpanojen viereen kuvia, joista asia muistuu helposti. Esimerkiksi kun tehtiin biologiassa lista elämän perusedellytyksistä kuten mm. vesi ja aurinko, niin piirsiin muistiinpanojen viereen vesitipan ja auringon. Piirrustukset jäävät paljon paremmin mieleen kuin teksti. 


IMG_9923k


Kirkkaita värejä kannattaa myös käyttää kirjassa tekstien yliviivaamiseen, jos vain mahdollista. Kaikki eivät nimittäin halua tehdä kirjaan mitään merkintöjä, jotta voisi myöhemmin myydä kirjan eteenpäin. En itsekään tee merkintöjä kirjoihin, joita en aijo säilyttää pitkään. Mutta kirjoitettavien aineiden kirjoja en aijo myydä vielä moneen vuoteen, joten niihin olen päättänyt tehdä merkintöjä jotta opiskelu sujuisi helpommin. Yliviivaamisessa kannattaa miettiä tarkkaan mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä ja mitkä eivät(ennen oli tapana yliviivata lähes koko teksti, kun en millään osannut erottaa tärkeitä ja turhia asioita toisistaan).  Kuvassa näkyviä nuolimuistilappuja tykkään käyttää aina supertärkeiden asioiden merkkaamiseen.


IMG_9929k


Laskuissa teen aina paljon merkintöjä siitä mitä olen tehnyt, jotta myöhemmin laskua katsoessa ymmärtää mitä siinä on tarkalleen tapahtunut. Joissakin laskuissa on niin paljon eri vaiheita, ettei myöhemmin osaa itsekään sanoa mitä on tehnyt ja mikä vaihe tulee minkäkin jälkeen. Nuolet ja merkinnät selkeyttävät paljon!


IMG_9907kok


Taisin jo jossakin aikaisemmassa postauksessa mainita, että käytän muistilappuja aina sanakokeisiin lukemiseen. Liimaan niitä aina ympäri taloa ja saan useinkin kuulla valituksia, mutta siis oikeasti kannattaa kokeilla! En tiedä mitään parempaa keinoa sanojen painamiseen päähän. Tässäkin värit ovat tärkeitä, jotta ne kiinnittävät  huomion ja tekevät opiskelusta kivempaa.


IMG_9900kok


Muutama viikko ennen koeviikkoa on hyvä tehdä selkeä suunnitelma siitä mitä ainetta pitäisi minäkin päivänä lukea. Kokeisiin lukeminen kannattaa tottakai aloittaa ajoissa, jotta yhdelle päivälle ei kasaantuisi liikaa luettavaa. Näin kokeisiin lukeminen ei tunnu stressaavalta ja rankalta. Lisäksi on hyvä myös kirjoittaa mikä asia pitää kustakin aineesta käydä yhtenä päivänä läpi. esim.

Maanantai:
- matikka kappale 4 : suunnattu kulma, suoran kaltevuus
- biologia kpl 8 
- ruotsi : adjektiivien vertailu

Näin on helppoa pysyä suunnitelmissa ja aikatauluissa mukana eikä kokeisiin tarvitse lukea pelkästään koeviikkoa edeltävänä viikkona hirveässä kiireessä samalla keräten univelkaa. 

5 kommenttia :

  1. entiiä miksen oo huomannu tätä, mutta ui juma kui hyvä postaus XD

    VastaaPoista
  2. Heya! I just wnted to ask іf you eνer havbe any trouble with hackers?
    My lɑst blog (wordpress) wаs hacked and I endeɗ սp losing many monthѕ of harԁ work due tօ no
    back up. Do you have anny solutions to stfop hackers?


    Ηere is my blog - wewqe efsfdsf

    VastaaPoista
  3. Hei!
    Onko sulla ollut lukioaikana joku värikoodaus muistiinpanoissa, kouluaineissa tai kalenterissa? Ja vihko vai kansio?
    -Syksyllä lukion aloittava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei oo kyllä koskaan ollu värikoodausta, mut käytän kyllä paljon tollasia värikkäitä minilappuja joidenki sivujen merkkaamiseen ja kirjotan aina et mitä siinä sivulla on. En oo käyttäny kansioita ollenkaan, tykkään enemmän vihkoista mut toki jos on sellasella kurssilla, missä tulee paljon monisteita yms niin kannattaa hommata kansio. Tsemppiä syksyyn! :-)

      Poista